Składniki:
- 10 dag słoniny tłuszcz
- 15 dag pomarańcz
- 10 dag cytryn
- 20 dag pasztetu z bażanta
- 1/2 szklanki śmietanki kremowej
- 5 dag migdałów
- natka pietruszki
- sól
- pieprz do smaku
Sprawionego bażanta umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić tv chłodnym miejscu na godzin. Następnie uformować tuszkę w kieszeń, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec skrapiając wodą, potem wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia zdjąć słoninę i zrumienić tuszkę. Po wyjęciu z naczynia pokrajać wg przepisu bażant pieczony i ułożyć na półmisku. Pomarańcze i cytryny obrać ze skórki i pokrajać w półplasterki. Pasztet zemleć razem ze słoniną, połączyć z ubitą śmietanką i nałożyć na przygotowane mięso. Podawać zaraz po udekorowaniu pomarańczami i cytrynami oraz sparzonymi, obranymi ze skórki migdałami i natką.