Składniki:
- Bażant
- serce i wątróbka z bażanta
- sól
- pieprz
- 150 g masła
- 1 duża cebula
- 250 g pieczarek
- 1 szklanka gęstej śmietany
- 1 kieliszek wytrawnego wina
- 100 g startego sera
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
Sposób przygotowania:
Sprawionego, umytego bażanta podzielić na 4 części, natrzeć solą, zrumienić na maśle, przełożyć do rondla, skropić winem i dusić 10 – 15 min. Drobno pokrojoną wątróbkę, serce, pokrojone w paseczki pieczarki i drobno pokrojoną cebulę przesmażyć na maśle, podlać winem, dusić pod przykryciem. Uduszone mięso przełożyć na wysmarowany masłem żaroodporny półmisek, polać sosem z duszenia, obłożyć duszonymi z winem dodatkami, zalać śmietaną wymieszaną z mąką, posypać tartym serem, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok. 40 min. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.