Składniki:
- 1 kg mięsa( szynka lub łopatka, może być 1/2 kg szynki i 1/2 kg żeberek z tłustego dziczka)
- 4 duże marchewki
- 4 pietruszki
- seler
- papryka
- 1 szklanka wytrawnego wina
- jałowiec
- pieprz
- 1 cebula
- sól
- olej
Sposób przygotowania:
Mięso przemrożone po odmrożeniu oczyścić z żył i błon, pokroić w kostkę. Podsmażyć pokrojone mięso na patelni zalanej olejem. Marchewkę, pietruszkę oraz seler pokroić w paski przypominające frytki. Do garnka przełożyć obsmażone mięso i zalać winem. Dusić około 30 minut. Następnie do garnka dodać pokrojone warzywa, pokrojoną w prążki cebulę oraz pokrojoną w paski paprykę. Dodać kilka ziaren jałowca. Wszystko dusić około 30 minut. Następnie przyprawić pieprzem, przyprawą „”Delikat”” i osolić do smaku. Dusić około 15 minut. Podawać z kaszą gryczaną i buraczkami.