Składniki:
- 1 kg mięsa z dzika
- 500 g wieprzowiny
- 500 g słoniny
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka saletry
- 15 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
- 5 ziarenek jałowca
- 2 goździki
- szczypta majeranku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3 łyżki soli
- 1 szklanka przegotowanej wody
- jelita wieprzowe
Jelita oczyścić, namoczyć, natrzeć solą. Korzenie drobno utłuc w moździerzu i przesiać przez sito. Słoninę pokroić w drobną kostkę. Dziczyznę i wieprzowinę przepuścić 2 razy przez maszynkę. Czosnek rozetrzeć z solą. Wszystkie składniki przełożyć do miski i stopniowo dolewając wody wyrobić na masę. Osuszone jelita dokładnie wypełnić masą, zawiązać końce, powiesić na trzy dni w chłodnym, przewiewnym miejscu. Po trzech dniach jeszcze raz mocno ścisnąć mięso, uwędzić w gorącym dymie, włożyć do wrzątku, gotować na małym ogniu przez pół godziny. Powiesić w chłodnym, przewiewnym miejscu.